Produkty z Doliny Baryczy
Usługi z Doliny Baryczy
Warunki certyfikacji ofert ubiegających się o Znak Dolina Baryczy Poleca
UWAGA o Znak może ubiegać się oferta dostępna/funkcjonująca co najmniej od roku!
Chcesz ubiegać się o Znak Dolina Baryczy Poleca? Przeczytaj więcej o zobowiązaniach Użytkowników Znaku/Kandydatów do Znaku oraz Administratora (kliknij TUTAJ).
Warunki podstawowe - w każdej kategorii indywidualnie zwracamy uwagę na:
1. PRODUKTY NIEPRZETWORZONE np.ryby (karp), owoce, warzywa
- opis procesu powstania produktu(ów)/integrowany, eko, tradycyjny charakter produkcji w przypadku karpia informacje o płuczce, magazynowaniu, dostępności – sprzedaż bezpośrednia / hurtowa w przypadku warzyw owoców informacje chłodni, sposobie konfekcjonowania lub oznaczenie opakowań zbiorczych
- można pokazać zdjęcia, filmik,załączyć materiały własne lub przekierowanie na stronę podmiotu
- informację w jakisposób weryfikuje się wysoką jakość tj. np.: utrzymanie stałych parametrów – kontrolę jakości i/lub
jakie instytucje kontrolują procesjakości, jakie zdobyte certyfikaty
- szczególne cechy dotyczące uprawy warzyw, owoców
Więcej informacji o produktach nieprzetworzonych - kliknij TUTAJ
2. PRODUKTY PRZETWORZONE, SPOŻYWCZE I REKODZIEŁO np.: pieczywo, oleje, miody, przetwory, rękodzieło
- skąd pochodzi produkt, komponenty (podstawowe, decydujące o specyfice produktu)
- opis procesu powstania produktu(ów)/integrowany, eko , rzemieślniczy, tradycyjny charakter produkcji
- można pokazać zdjęcia, filmik, załączyć materiały własne lub przekierowanie na stronę podmiotu
- informację w jakisposób weryfikuje się wysoką jakość tj. np.: utrzymanie stałych parametrów – kontrolę jakości i/lub jakie instytucje
kontrolują procesjakości, jakie zdobyte certyfikaty.
- określenie pochodzenia surowców (bez GMO, bez polepszaczy, kontrole,zgodność produktu z etykietą).
Prosimy zwrócić uwagę na: wyjątkowe cechy produktu – opisane indywidualne cechy produktów, co czyni, że wyróżnia się na rynku spośród innych tego typu produktów, co możemy polecić w produkcie Klientowi
Więcej informacji o produktach przetworzonych, spożywczych i rękodziele - kiknij TUTAJ
3. USŁUGIGASTRONOMICZNE na bazie produktów lokalnych
- dostępne w stałej lub sezonowej (min. 3 mies.) ofercie min. 2 potrawy lokalne/regionalne w których podstawowym składnikiem jest półprodukt/ surowiec pochodzący z obszaru (w przypadku ryb - potrawy z ryby słodkowodnych ze stawów, w tym jedna z karpia)
- w przypadku dań na wynos z dłuższym okresem spożycia - przetworów informacja na etykiecie o pochodzeniu surowcowa (logo DBP jeśli dotyczy i stanowi co najmniej 20% składu), składzie, terminie trwałości
- dostępne w stałej lub sezonowej (min 3 m. ) ofercie inne lokalne produkty: soki, piwo, wino, pieczywo, przetwory owoców i/ lub warzyw, oleje itd. Należy określić pochodzenie półproduktów/surowców lokalnych
- informacja w jakisposób weryfikuje się wysoką jakość tj. utrzymanie stałych parametrów – kontrolę jakości i/lub jakie instytucje kontrolują proces jakości, certyfikaty.
Więcej informacji o usługach gastronomicznych - kliknij TUTAJ
4. USŁUGI NOCLEGOWE
- opisujemy ofertę dostępną w stałej lub sezonowej (min. 3 mies.) ofercie noclegów dla turysty indywidualnego
- informacja w jaki sposób weryfikuje się wysoką jakość tj. utrzymanie stałych parametrów – kontrolę jakości i/lub jakie instytucje kontrolują procesjakości, certyfikaty
Więcej informacji o usługach noclegowych - kliknij TUTAJ
5. USŁUGI EDUKACYJNE
- dostępne w stałej lub sezonowej (min. 3 mies.) ofercie zajęcia edukacyjne o tematyce regionalnej -zweryfikowane i systematycznie sprawozdawane przez stronę www.edukacja.barycz.pl
- obowiązkowa mapa obszaru DBP z atrakcjami turystycznymi i/lub kącik z materiałami o regionie – mapami przewodnikami, informacje o dostępnych aplikacjach, bezpłatne materiały o atrakcjach, usługach – w przypadku oferty w ośrodkach stacjonarnych
- informacja w jakisposób weryfikuje się wysoką jakość tj. utrzymanie stałych parametrów – kontrolę jakości i/lub jakie instytucje kontrolują procesjakości, certyfikaty
- bezpieczeństwo na zajęciach – w jaki sposób się dba o bezpieczeństwo na zajęciach
Więcej informacji o usługach edukacyjnych - kliknij TUTAJ
6. USŁUGI REKREACYJNE wypożyczalnie, łowiska, oferta przewodników
- usługa ma związek z regionem/miejscową historią/tradycją/kulturą/przyrodą jest świadczona na obszarze lub w całości musi być poświęcona Dolinie Baryczy
- rzetelna informacja o usłudze (opisująca usługę dokładnie izgodnie z ze stanem rzeczywistym oraz warunki korzystania z oferty dokładny opis usługi), galeria dokładnie oddająca charakter usługi, sprzętu
- bezpieczeństwo na zajęciach – w jakisposób się dba o bezpieczeństwo na zajęciach
- potwierdzenie posiadania zezwoleń, certyfikatów, koncesji, posiadanie odpowiednich kwalifikacji - dokumenty potwierdzające zachowywanie wymaganych standardów jakości i bezpieczeństwa, licencje, zezwolenia tj. uprawnienia kwalifikacyjne w zakresie turystyki kajakowej, rowerowej, przewodnickiej, nr weterynaryjny na prowadzenie łowiska
- uznanie klientów – podziękowanie, wysoka jakość potwierdzona opiniami
Więcej informacji o usługach rekreacyjnych - kliknij TUTAJ
7. USŁUGI KULTURALNE oferta zespołów, muzea
- usługa ma związek z regionem/miejscową historią/tradycją/kulturą/przyrodą jest świadczona na
obszarze lub w całości musi być poświęcona Dolinie Baryczy.
- rzetelna informacja o usłudze (opisująca usługę dokładnie izgodnie zze stanem rzeczywistymoraz warunki korzystania z oferty dokładny opis usługi), galeria dokładnie oddająca charakter usługi – zasad
korzystania, upublicznione zostały zasady korzystania z oferty
- bezpieczeństwo na zajęciach – w jakisposób się dba o bezpieczeństwo na zajęciach
Więcej informacji o usługach kulturalnych - kliknij TUTAJ
INFORMACJE OGÓLNE (238 KB) | |
PRODUKTY NIEPRZETWORZONE (321 KB) | |
PRODUKTY PRZETWORZONE SPOŻYWCZE I REKODZIEŁO (323 KB) | |
USŁUGI EDUKACYJNE (325 KB) | |
USŁUGI GASTRONOMICZNE na bazie produktów lokalnych (324 KB) | |
USŁUGI KULTURALNE (320 KB) | |
USŁUGI NOCLEGOWE (324 KB) | |
USŁUGI REKREACYJNE (332 KB) |