Karp na sposób lubecki
Na ile osób: 4 osoby
Czas przygotowania: 00:55:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 sprawiony karp 1,5 kg
2 cebule
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
500 ml czerwonego wina półwytrawnego
100 ml likieru pomarańczowego
1 łyżka cukru
skórka z połowy cytryny
kawałek skórki pomarańczy
sól
Sposób przygotowania:
Karpia pokroić w średnio grube dzwonki, posypać solą, odstawić. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać mąki, smażyć na małym ogniu przez około minutę stale mieszając. Dodawać stopniowo wino i mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać skórki z owoców, likier, cukier, sos lekko osolić, dusić w nim dzwonki karpia przez 25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Karpia podawać polanego sosem do puree ziemniaczanego i świeżych warzyw.