Sałatka bawarska z karpia
Na ile osób: 4 osoby
Czas przygotowania: 12:00:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
400 g karpia
1 czerwona cebula
3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka tartej skórki z cytryny
1 mała karotka
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Porcję karpia ugotować w 0,5 l lekko osolonej wody z obrana karotką. Mięso oczyścić z ości i podzielić na równe kawałki. Dodać karotkę pokrojoną w cienkie plasterki, cebulę w cienkie krążki, 5 łyżek wywaru z ryby, sok i tartą skórkę z cytryny i sporo pieprzu. Sałatkę delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem doprawić do smaku solą, posypać natką pietruszki.
Porady:
Przed podzieleniem ryby na kawąłki, dobrze ją schłodzić- mięso wtedy pozostanie bardziej zwarte i nie ma ryzyka, że zacznie się rozpadać.