Karp po parysku
Na ile osób: 3 osoby
Czas przygotowania: 00:30:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 kg filetów z karpia bez skóry
sok z cytryny
2 cebule
3 jajka
2 łyżki crème fraîche
2 łyżki mąki
drobno siekana natka pietruszki lub siekana bazylia
sól, biały pieprz
masło
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w plastry. Filety z karpia lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy cebulą, odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Jajka mieszamy w dużej misce z crème fraîche, mąką, natką pietruszki/bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Filety karpia panierujemy w mące z obu stron przyciskając lekko dłonią, maczać w jajku, ponownie kłaść na mąkę z obu stron, przyciskając lekko dłonią, maczamy w jajku, smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i zielonym groszkiem duszonym na maśle.