Karp w szacie norymberskiej
Na ile osób: 3 osoby
Czas przygotowania: 00:20:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 sprawiony karp 1,5 kg
500 ml ciemnego piwa
mąka
masło
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Karpia rozkroić wzdłuż, usunąć grzbiet, a następnie połówki podzielić jeszcze raz na pół (jeśli mamy tak dużą patelnie, możemy smażyć całe połówki). Z mięsa usunąć tyle ości, ile się da. Filety lekko osolić i oprószyć pieprzem, odstawić na kilka minut. Maczać w piwie, a następnie obtaczać w mące. Czynność powtórzyć dwa razy, przy czym starać się nakładać dużo mąki przyciskając filety ręką. Smażyć na maśle na ciemno złoty kolor. Podawać z gotowanymi ziemniakami, sałatką z cykorii, ciemnym piwem lub frankońskim Silvanerem.