Karp w sosie polskim
Na ile osób: 3 osoby
Czas przygotowania: 00:30:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1,5 kg sprawionego karpia
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 cebula
250 ml jasnego piwa
250 ml rosołu z kury
liść laurowy
3 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna czarnego pieprzu
biały ocet winny
skórka z cytryny
100 g aromatycznego piernika
50 g masła
łyżeczka cukru
sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Karpia sprawić (krew zebrać), umyć, pokroić w dzwonki, skropić octem, odstawić. Wlać do rondla rosół, piwo, dodać przyprawy, natkę pietruszki, pokrojoną cebulę, skórkę z cytryny, Gotować pod przykryciem 20 minut. Włożyć karpia, dodać krew, pokruszony piernik, doprawić solą i pieprzem, gotować 20 minut. W razie potrzeby sos uzupełnić piwem. Gdy ryba będzie już miękka dodać masło. Karpia podawać polanego przetartym sosem do gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty.