Karp po turyngeńsku
Na ile osób: 4 osoby
Czas przygotowania: 00:40:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 karp 1,5 kg
szklanka octu
1 cebula
1 marchewka
1 liść laurowy
15 ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 łyżki masła
300 g winogron lub 150 ml żelu winogronowego
2 jabłka
4 łyżki tartego chrzanu
sól, cukier
Sposób przygotowania:
Karpia wypatroszyć, wypłukać dobrze w środku, na zewnątrz opłukać tak, by nie uszkodzić skóry. Nie czyścić karpia z łusek. Ocet zagotować i polać nim karpia (skóra zabarwi się na niebiesko). W rondlu zagotować lekko osoloną wodę z przyprawami oraz z cebulą i marchewką pokrojonymi w plasterki. Karpia gotować około 30 minut nie dopuszczając do wrzenia na drucianej podkładce (aby nie dotykał dna). Po zdjęciu z ognia zostawić na 10 minut. W międzyczasie winogrona przecisnąć przez praskę (lub użyć żelu), zmieszać z obranymi jabłkami startymi na tarce na grubych oczkach oraz z tartym chrzanem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Po wyjęciu karpia z wywaru oprószyć go masłem, podawać z przygotowaną przystawką i gotowanymi ziemniakami.