Karp po szwabsku
Na ile osób: 3 osoby
Czas przygotowania: 12:00:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 sprawiony karp 1,2 kg
2 cebule
pół łyżeczki kminku
marynata
100 ml białego octwu winnego
2 liście laurowe
5 ziaren jałowca
pół łyżeczki ziaren gorczycy
łyżeczka soli
2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę mieszamy w garnku i gotujemy przez kwadrans. Studzimy. Zelewamy w szklanym naczyniu pokrojonego w dzwonki karpia, odstawiamy do lodówki na noc. 2 szklanki osolonej wody gotujemy przez kwadrans z kminkiem i pokrojoną na ćwiartki cebulą. Przekładamy osączone z marynaty dzwonki karpia i gotujemy przez kwadrans. Podawać ze szwabską sałatką ziemniaczną (ziemniaki gotowane w łupinach, krojone w plasterki z dodatkiem siekanej cebuli, podlane kilkoma łyżkami bulionu z odrobiną octu) i kiszoną kapustą.