Karp po prusku
Na ile osób: 3 osoby
Czas przygotowania: 00:40:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 sprawiony karp 1,5 kg
sok z cytryny
1 butelka niemieckiego pilznera
200 ml wody
1 liść laurowy
1 mała pietruszka
kawałek białej pory
pół korzenia selera
2 szalotki
masło
2 łyżki tartej bułki
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki kaparów
łyżka siekanej pietruszki
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Karpia pokroić w dzwonki, skropić sokiem z cytryny i osolić, odstawić na pół godziny. Piwo i wodę gotować przez 5 minut z liściem laurowym oraz pietruszką, połową pory i połową selera pokrojonymi w plasterki. Dodać dzwonki karpia, gotować 10 minut. W międzyczasie pokroić drobno resztę pory, selera i szalotki, dusić kilka minut w 2-3 łyżkach masła. Dodać bułkę tartą, chwilę dusić, następnie dolać 2/3 wywaru – karpia odłożyć na bok – i dusić, aż warzywa będą miękkie. Sos zaciągnąć śmietaną, dodać kapary, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodać do sosu 2 łyżki masła i natkę pietruszki (nie gotować).