Karp po moskiewsku
Na ile osób: 3 osoby
Czas przygotowania: 00:40:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 karp sprawiony 1,5 kg
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
500 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
2 ogórki konserwowe
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Karpia umyć, osuszyć, oprószyć wewnątrz solą, odstawić na godzinę. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, smażyć przez minutę. Stale mieszając połączyć zasmażkę ze śmietaną i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać sok z cytryny, drobno posiekane ogórki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sos przelać do brytfanki, dodać karpia pokrojonego w dzwonki średniej grubości, wstawić do pieca nagrzanego na 200°C i piec 35-40 minut, aż sos się lekko zrumieni. Karpia podawać posypanego koperkiem do gotowanych ziemniaków i świeżych warzyw.