Karp noworoczny po kolońsku
Na ile osób: 3 osoby
Czas przygotowania: 00:30:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 sprawiony karp 1,5 kg
2 cebule
100 g chudego wędzonego boczku
kilka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 goździki
500 ml piwa Kölsch
1 cytryna
2 kromki bułki paryskiej
sól
Sposób przygotowania:
Karpia pokroić w dzwonki, lekko osolić, odstawić na bok. W międzyczasie boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanym rondlu, po 2 minutach dodać cebulę pokrojoną w piórka, liście laurowe, pieprz, goździki, wszystko dusić na małym ogniu 10 minut. Dodać piwo, kilka plastrów cytryny, pokruszoną bułkę paryską, całość gotować 5 minut. Sos przetrzeć przez sito do drugiego rondla. Zagotować, włożyć dzwonki karpia, dusić pod przykryciem przez 20 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.