Wędzony karp gotowany w wywarze z grochu
Na ile osób: 4 osoby
Czas przygotowania: 00:15:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1,5 l wywaru z grochu
400 g wędzonego karpia
200 g szpinaku
2 wąskie korzenie pietruszki
łyżka masła
gałka muszkatołowa
2 łyżki lekko palonej mąki przennej
sól
Sposób przygotowania:
Do przygotowania wywaru z grochu użyć 250-300 g suszonego grochu wcześniej namoczonego w wodzie. Groch gotować z 10 ziarnami pieprzu bez soli. Karpia wyfiletować, podzielić na średnie kawałki. Szpinak posiekać, pietruszkę pokroić w plasterki. Wywar z grochu gotować ze szpinakiem i pietruszką przez kwadrans. Dodać wędzonego karpia, gotować kolejny kwadrans, dodając w międzyczasie masło. Zupę doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową, zaciągnąć paloną mąką, zagotować. Podawać z odrobiną świeżej siekanej pietruszki.