Zaproszenie do udziału w konkursie kulinarnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – edycja dolnośląska

2025-05-27 00:00:00

Serdecznie zapraszamy do udziału w regionalnej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który od 25 lat promuje najcenniejsze i najbardziej charakterystyczne potrawy oraz produkty regionalne z całej Polski.

Celem konkursu jest identyfikacja, dokumentowanie i promocja tradycyjnych smaków, które stanowią kulinarne dziedzictwo Dolnego Śląska – zarówno tych przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jak i inspirowanych lokalną historią i kulturą.

Do udziału zapraszamy:
– producentów lokalnych,
– koła gospodyń wiejskich,
– gospodarstwa agroturystyczne,
– restauratorów,
– miłośników i pasjonatów kuchni regionalnej.

Konkurs odbędzie się dnia 28 czerwca 2025 roku na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu przy ul. Zwycięskiej 8.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa dolnośląskiego, spełniający kryteria konkursowe.


Konkurs odbędzie się w 2 kategoriach:

Kategoria: POTRAWA
Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych oraz promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię.
W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składa się
z dwóch dań:
- zupy lub przystawki
- dania głównego.
Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem dolnośląskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

Kategoria: PRODUKT
Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. 


W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszą potrawę regionalną oraz najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostaną nominowani laureaci do nagrody honorowej „Perła 2025”, która zostanie wręczona 27 września 2025 roku podczas Wielkiego Finału Konkursu w trakcie Targów - Smaki Regionów w Poznaniu.

Termin nadsyłania kart zgłoszenia - w nieprzekraczalnym terminie do dnia 5 czerwca 2025 roku.

 

Szczegóły konkursu, regulamin i formularze zgłoszeniowe dostępne są na stronie: https://umwd.dolnyslask.pl/obszarywiejskie/aktualnosci-wydzial-obszarow-wiejskich