W środę (tj. 24.04.2024 r.) odbyły się II Targi Turystyczne połączone z wręczeniem certyfikatów Dolina Baryczy Poleca oraz podsumowaniem Dni Karpia 2023.
II Targi Turystyczne połączone z wręczeniem certyfikatów Dolina Baryczy Poleca oraz podsumowaniem Dni Karpia 2023 odbyły się w Kreatywnym Obiekcie Multifunkcyjnym w Miliczu.
W pierwszej części podczas PANELI DYSKUSYJNYCH nasi producenci dzielili się swoimi doświadczeniami, dobrymi praktykami w tematach:
1. Przetwórstwo – to jest możliwe! – doświadczenia przetwórstwa mięsa w ramach RHD – dokumentacja, organizacja, promocja - Weronika, Lechosław Zimniak (Salers Sośnie)
2. Edukacja - nowoczesne narzędzie marketingowe za które Ci płacą - doświadczenie dywersyfikacji działalności w zakresie stworzenia ofert edukacyjnej - Emilia Sznajder-Chmura (Gospodarstwo Rolne M. Sznajder, Produkty z tradycją)
3. Bezcenne odpady GOZ – gospodarka obiegu zamkniętego – doświadczenia wsparcie przetwórców lokalnych, eko oferta spożywcza i kosmetyczna – Ewelina Narożna-Domska (Oleowita)
W drugiej części uczestnicy wydarzenia wzajemnie odwiedzali swoje stoiska przy okazji debatując i nawiązując współprace. Mogli skosztować wygranych potraw w konkursie Mistrz Karpia 2023 - w tym roku wyjątkowo aż trzech 1 miejsc:
Kategoria I. Potrawa z KARPIA z menu Kolacji Rybnej - Ryba do syta 2023
Restauracja Pensjonat Lido Antonin
z daniem Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem
ex aequo
Karczma Górecznik
z daniem Krem chrzanowy / karp wędzony z Doliny Baryczy / chips z topinamburu
Kategoria II. Potrawa z INNYCH RYB SŁODKOWODNYCH ZE STAWÓW wygrana potrawa z Kolacji Rybnej - Ryba do syta 2023
Gospoda 8 Ryb (Stawy Milickie SA)
z daniem Sum smażony z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykową oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem
W tej części wręczyliśmy również certyfikaty Dolina Baryczy Poleca oraz podziękowania Dni Karpia dla organizatorów wydarzeń i partnerów. Przygotowaliśmy również specjalne wyrazy uznania dla najlepiej napisanych sprawozdań DBP oraz najlepiej ocenianych przez uczestników wydarzeń w ramach Dni Karpia.
Całą prezentację umilił nam występ Izabeli Możdżeń - laureatki międzynarodowych konkursów wokalnych, kobiety wielu talentów żyjącej sztuką, blisko natury w Dolinie Baryczy.
W trzeciej części udostępliliśmy ofertę dla mieszkańców i turystów. Każdy mógł przyjść i poznać lokalnych procentów i usługodawców - porozmawiać z nimi, skosztować lokalnych przysmaków, przejechać się rowerem elektrycznym, zrobić krótkie zadanie edukacyjne... po prostu miło spędzić czas. :)
Dziękujemy za udział.
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Strategii Rozwoju Loklanego Kierowanego przez Społeczność (LSR) dla Doliny Baryczyna na lata 2016-2022 w ramach Poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność w ramach Działania 19 LEADER zawartego w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 -2020.