Nasi użytkownicy podczas konkursu Mistrz Karpia 2021

2022-01-17 00:00:00

Podczas konferencji podsumowującej Dni Karpia 2021, odbyła się kolejna edycja konkursu Mistrz Karpia, w którym wzięły udział wygrane dania z Kolacji Rybnych „Ryba do syta” oraz zupy z nowości kulinarnych – „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”. Ostatecznie potrawy były przygotowywane przez 8 restauracji.

POTRAWY KONKURSOWE - DANIA Z KARPIA

  • Restauracja Trzcieliny - Miodowy Karp z ciecierzycą i kapustą kiszoną
    z grzybami
  • Restauracja „Lido” pobrane- Burger z Doliny Baryczy
  • Restauracja „Hubertówka” pobrane- Pieczony filet z karpia na kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika
  • Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka” pobrane- KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach

POTRAWY KONKURSOWE - DANIA Z RYB SŁODKOWODNYCH

  • Restauracja Niezły Ferment - Hrabia Sandacz w połączeniu z porem, wyeksponowany na warzywnym ratatouille
  • Gospoda „8 Ryb” pobrane- Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym z gąbką pietruszkową
  • Karczma „Górecznik” pobrane- Sandacz na kaszy z warzywami i sosem porowym

POTRAWY KONKURSOWE - ZUPY rybne z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”

  • Restauracja „W Starym Młynie” - Zupa krem z karpia
  • Karczma „Górecznik” pobrane- Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem
  • Gospoda „8 Ryb” pobrane- Cytrynowa zupa rybna z białym winem i z jesiotrem marynowanym w cydrze jabłkowym
  • Restauracja „Lido” pobrane- Karpuśniak- zupa na bazie kapusty kiszonej oraz karpia, chroniona patentem, wyłącznie z produktów posiadających znak DB Poleca

W tym roku jury w składzie: Barbara Jakimowicz-Klein – dziennikarka kulinarna, Agnieszka Hajbura-Michałowska – Apetyt na Wrocław, Zbigniew Koźlik – szef kuchni Hotel Park Plaza, Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu, Mateusz Zielonka – zwycięzca 6 edycji MasterChef wyłoniło zwycięzców w kategorii nagroda jury (professional):

  • Najlepsze danie kolacji „Ryba do syta” – potrawa z karpia
  • Najlepsze danie kolacji „Ryba do syta” – potrawa z ryb słodkowodnych
  • Najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości”

Pozostali uczestnicy również mieli niełatwe zadanie, ponieważ po skosztowaniu wszystkich potraw, jak zawsze zostali poproszeni o oddanie głosu na danie, które najbardziej zachwyciło ich podniebienia. W taki sposób wybrano zwycięzcę w kategorii nagroda publiczności:

  • Najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta” i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości

 

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z karpia została: Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”, za danie KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach

Pyszne pierogi, które skradły serca jury, tylko na bazie karpia, ziemniaków i cebuli.

20220112-_MG_0086-035

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z ryb słodkowodnych została: Gospoda „8 Ryb”, za danie Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym
z gąbką pietruszkową

Amur, ziemniaki, maślanka, oliwa koperkowa i tajemnicza gąbka pietruszkowa = czysta poezja.

20220112-_MG_0071-029

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została: Karczma „Górecznik”, za danie Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem

Karp, buraczki, ziemniaki i ser feta – tak niewiele potrzeba by stworzyć raj dla podniebienia.

20220112-_MG_0193-066

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta”
i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została: 
Restauracja Niezły Ferment, za danie: Hrabia Sandacz w połączeniu z porem, wyeksponowany na warzywnym ratatouille

Hrabia Sandacz – wykwintnie brzmi, wykwintnie wygląda i również tak smakuje. Królewskie danie na bazie sandacza, poru, papryki, cebuli, cukinii i pieczarek.

20220112-_MG_0096-039