Pyszne warsztaty – 16 luty 2017

2017-02-18 00:00:00

Cztery nowoczesne potrawy z ryb słodkowodnych przygotowywali szefowie kuchni z Doliny Baryczy na warsztatach w Studio Kulinarnym we Wrocławiu.

Niesamowite smaki, miła atmosfera, zaskakujące łączenie produktów i wiedza praktyczna – pod takimi hasłami uczestnicy konkursu Mistrz Karpia 2016 szlifowali swoje umiejętności kulinarne.
Prowadzący warsztaty Tobiasz Herman (jeden z członków jury MK 2016) nie miał łatwego zadania, wszak stanęli przed nim profesjonaliści, których specjalnością są ryby.
Przygotował wcześniej przepisy, które pozwoliły na trening i kreację kulinarne: Amur, żółtko i topinambur,  Assiette z ziemniaka z podwędzanym amurem, Jesiotr w odsłonie w białą rzepą i jarmużem. Każda z tych potraw, to nowa odsłona tradycyjnych ryb z Doliny Baryczy.  Świeże ryby (amur i jesiotr) przywiezione ze Stawów Milickich stanowiły trzon przepisów. Szef wszystkich szefów podzielił grupę kucharzy na zespoły dwuosobowe i krzyknął „Do dzieła”. Każda potrawa była przygotowywana od podstaw – zaczynając od obierania warzyw, patroszenia ryb, na dekoracji talerza kończąc. Podczas przygotowywania potraw wywiązała się atmosfera współpracy, wymiany spostrzeżeń czy technik kulinarnych, wiele pytań znalazło odpowiedzi, a wspólna degustacja przy jednym  stole, pozwoliła na „połechtanie” podniebienia kolorytem smaków. Jedne były łagodne, inne ostre, a w każdej niepowtarzalny smak podbity zręcznie dobranymi dodatkami -  i jakby… nie te same ryby.
Warsztaty przez uczestników zostały ocenione bardzo wysoko, wszyscy zgodzili się, że zagadnienia poruszane na warsztatach spełniły ich oczekiwania, dużo się nauczyli na polu kreatywnego łączenia produktów, dekoracji na talerzu i chcieliby uczestniczyć w takich warsztatach częściej.
Miło, że każda z osób uczestniczących współpracowała z innymi, że wszyscy wzajemnie się wspierali, a atmosfera sprzyjała przyswajaniu nowej wiedzy. Takie warsztaty to uczta kulinarna dla podniebienia oraz sprawdzian umiejętności i organizacji pracy kuchni.  Mamy nadzieję, że warsztaty zaowocują w nowym sezonie turystycznym jeszcze większym kunsztem przygotowywanych potraw w restauracjach Doliny Baryczy.