Konkurs Mistrz Karpia – nagroda jury – profesjonalne smaki i zapachy

2017-01-09 00:00:00

Specjały kulinarne - sum w leśnych grzybach, paluszki karpiowe w sosie beszamelowym, rozgrzewająca zupa z ryb słodkowodnych, chruściki karpiowe.. – to tylko niektóre z propozycji naszych gastronomów na urozmaicenie menu rybnego. Niesamowite dania, profesjonalne jury, produkty regionalne z Doliny Baryczy, w którym bohaterem niezmiennie jest karp –  to pochwała tradycji i zaproszenie restauracji na nowości w menu - zakończyła się I część konkursu Mistrz Karpia 2016.

Konkurs Mistrz Karpia stał się tradycją i uwieńczeniem sukcesu restauratorów z Doliny Baryczy, którzy rok rocznie wprowadzają nowe potrawy na kolacjach rybnych - Ryba do syta.

W tym roku konkurs odbywa się w dwóch odsłonach – I część to Mistrz Karpia nagroda jury (professional), II część to Mistrz Karpia - nagroda publiczności.

Mistrz karpia – nagroda jury (professional) odbył się 09.01.2017 w Restauracji Stary Młyn (Niesułowice). KONKURS  - nagroda jury (professional) był imprezą zamkniętą, przeznaczoną tylko dla restauratorów z Doliny Baryczy, bez udziału widowni. Do konkursu przystąpiło 11 restauracji: w kategorii obowiązkowej  - potrawa wybrana podczas kolacji rybnej w ramach Dni Karpia 2016  - zgłoszono 11 potraw, natomiast do kategorii dodatkowej - potrawa z karpia, nowość w menu - 6 potraw. Restauracje przyjeżdżały kolejno z przygotowanymi daniami, jednak na zapleczu kuchennym Starego Młyna huczało. Restauracje, dokonywały ostatnich szlifów, żeby potrawy wyglądały i smakowały jak najlepiej.

Członkowie jury w składzie: 1. Barbara Jakimowicz-Klein 2. Agnieszka Hajbura- Michałowska 3. Tobiasz Herman 4. Zbigniew Koźlik 5. Grzegorz Pomietło  oraz nieoceniony pomocnik jury Szymon Czupkiewicz, który wcielił się w rolę seketarza - oceniali potrawy pod kątem: 1. doboru składników i zgodności z lokalną kuchnią, 2. walorów smakowych-  zapachowych, 3. sposobu podania, wyglądu i aranżacji dania, 4. walorów zdrowotnych przygotowanych potraw, 5. prezentacji potrawy. W tym roku, każdy uczestnik oprócz przygotowania i udekorowania dania, musiał o nim opowiedzieć. Smaki z dzieciństwa, eksperymenty z lokalnymi produktami, były najczęstszą inspiracją  w tworzeniu nowych przepisów.

Na zakończenie Barbara Jakimowicz - Klein podkreślała   „Cieszy, że restauratorzy starają się szukać nowych rozwiązań, pomysłów na potrawy z karpia.”

„Ryba w gastronomii jest trudnym tematem, tutaj na konkursie, wszystkie potrawy były dobre, poziom wyrównany, różnice w ocenie były niewielkie.” - stwierdził Tobiasz Herman.

Zbigniew Koźlik (członek jury, ambasador marki dbp) podsumował  „Poziom potraw konkursowych z roku na rok jest coraz wyższy, widać wyraźny progres. Coraz częściej pojawiają się zaskakujące smaki, połączenia produktów. Widać, że restauratorzy mają pasję, natomiast za mało potrafią mówić pozytywnie o sobie, o tym co robią, opowiadać o swoich potrawach, chwalić się tym co najważniejsze - umiejętnościami, pasją, kulinarnym dziedzictwem.”

Restauratorzy będą walczyć również o laur Mistrza Karpia – nagroda publiczności (druga odsłona konkursu) na konferencji podsumowującej Dni Karpia 2016, która odbędzie sie 19 stycznia w Domu Gościnnym Tęcza w Jaworze (gm. Cieszków). Przygotują wówczas porcje degustacyjne dla uczestników konferencji, którzy będą mogli spróbować, a potem zagłosować na najlepszą potrawę. Na podsumowaniu Dni Karpia dowiemy się, kto został laureatem konkursu w każdej z kategorii.

Na laureatów czekają statuetki, dyplomy i dedykowane, profesjonalne szkolenia gastronomiczne.

Dziękujemy wszystkim, za rozegranie konkursu w warunkach przyjaznych i fair play. Gospodarzom Starego Młyna szczególne podziękowania, za miłą atmosferę, pomoc w organizacji i „odpalaniu sprzętów kuchennych”, jurorom za rzetelną ocenę, wskazówki i rady przekazywane uczestnikom, restauratorom za chęć podjęcia trudu konkursowego i wkład w rozwój lokalnego dziedzictwa kulinarnego.


Sylwetki jury