Karp na sposób gospodyń węgierskich

Na ile osób: 4 osoby

Czas przygotowania: 45 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 sprawiony karp 1,5 kg

100 g lekko wędzonej słoniny

500 g obranych pomidorów

2 cebule

2 łyżki masła

sól, pieprz

pół łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

Sprawionego karpia pokroić w grube dzwonki, osolić, odstawić na kilka minut. Każdy dzwonek naszpikować delikatnie po dwóch stronach słoniną pokrojoną w słupki. Masło rozpuścić w szerszym rondlu, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, ułożyć na niej dzwonki karpia, dusić 10-15 minut pod przykryciem. Dodać na wierzch pokrojone w plastry pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać papryki, patelnię przykryć i dusić dalsze 15 minut. Rybę podawać na stół w rondlu.