Karp z pieczarkami

Na ile osób: 4 osoby

Czas przygotowania: 35 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 karp 2-3 funtowy

1 mała cebula

¼ l białego wina

150 ml kwaśnej śmietany

200 g pieczarek

łyżka masła

łyżka mąki

łyżeczka siekanej pietruszki

sok z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Karpia sprawić. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, zalać winem, doprawić solą i pieprzem dusić około 10 minut. Dodać karpia pokrojonego w dzwonki, dusić kolejne 10 minut. Mąkę zmieszać ze śmietaną i połączyć z sosem. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem dodać do sosu posiekana pietruszkę i sok z cytryny do smaku. 

Porady:

Powyższy przepis można zmodyfikować, zastępując ieczarki grzybami leśnymi, których ziemiste smaki bardzo dobrze harmonizują ze smakiem karpia. Warto tego spróbować, szczególnie w sezonie, kiedy grzyby są świeże i najbardziej aromatyczne.