Karp na sposób lubecki

Na ile osób: 4 osoby

Czas przygotowania: 55 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 sprawiony karp 1,5 kg

2 cebule

1 łyżka mąki

2 łyżki masła

500 ml czerwonego wina półwytrawnego

100 ml likieru pomarańczowego

1 łyżka cukru

skórka z połowy cytryny

kawałek skórki pomarańczy

sól

Sposób przygotowania:

Karpia pokroić w średnio grube dzwonki, posypać solą, odstawić. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać mąki, smażyć na małym ogniu przez około minutę stale mieszając. Dodawać stopniowo wino i mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać skórki z owoców, likier, cukier, sos lekko osolić, dusić w nim dzwonki karpia przez 25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Karpia podawać polanego sosem do puree ziemniaczanego i świeżych warzyw.