Knedle z karpia po austriacku w sosie z migdałami

Na ile osób: 3 osoby

Czas przygotowania: 40 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

400 g filetów z karpia

1 duża czerstwa bułka obrana ze skórki

mleko

50 ml gęstej śmietany 30 %

1 żółtko

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

250 ml białego wina półwytrawnego (najlepiej austriackie)

2 łyżki gęstej śmietany 30 %

50 g świeżo prażonych płatków migdałowych

1 liść laurowy

kilka ziaren pieprzu

1 cebula

2 łyżki masła

łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Bułkę moczymy w mleku, odciskamy, mielimy wraz z karpiem na grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku, mocno schłodzoną śmietanę zmieszaną z żółtkiem i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Wino mieszamy z taką samą ilością wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu, soli do smaku, płatki migdałów i ćwiartkę cebuli, gotujemy wszystko 10 minut. W tym czasie z masy rybnej formujemy knedelki, które kładziemy na wrzący bulion. Wszystko gotujemy 10 minut na małym ogniu. W tym czasie siekamy drobno resztę cebuli, szklimy ją na złoto na 2 łyżkach masła, dodajemy łyżkę mąki i stale mieszając, przygotowujemy jasną zasmażkę. Łączymy sos z zasmażką, gotujemy chwilę do zgęstnienia, następnie łączymy sos z 2 łyżkami śmietany i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Przed podaniem sos można doprawić siekanym koperkiem. Knedelki podajemy z gotowanymi ziemniakami i puree z jabłek.

Puree z jabłek: dwa duże, twarde, kwaskowate jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. W rondelku zalewamy je 150 ml wina białego wytrawnego. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę białego pieprzu, gotujemy do miękkości i miksujemy na gładką masę. Podajemy na ciepło lub na zimno.