Karp w szacie norymberskiej

Na ile osób: 3 osoby

Czas przygotowania: 20 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 sprawiony karp 1,5 kg

500 ml ciemnego piwa

mąka

masło

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Karpia rozkroić wzdłuż, usunąć grzbiet, a następnie połówki podzielić jeszcze raz na pół (jeśli mamy tak dużą patelnie, możemy smażyć całe połówki). Z mięsa usunąć tyle ości, ile się da. Filety lekko osolić i oprószyć pieprzem, odstawić na kilka minut. Maczać w piwie, a następnie obtaczać w mące. Czynność powtórzyć dwa razy, przy czym starać się nakładać dużo mąki przyciskając filety ręką. Smażyć na maśle na ciemno złoty kolor. Podawać z gotowanymi ziemniakami, sałatką z cykorii, ciemnym piwem lub frankońskim Silvanerem.