Karp po turyngeńsku

Na ile osób: 4 osoby

Czas przygotowania: 40 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 karp 1,5 kg

szklanka octu

1 cebula

1 marchewka

1 liść laurowy

15 ziaren czarnego pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

2-3 łyżki masła

300 g winogron lub 150 ml żelu winogronowego

2 jabłka

4 łyżki tartego chrzanu

sól, cukier

Sposób przygotowania:

Karpia wypatroszyć, wypłukać dobrze w środku, na zewnątrz opłukać tak, by nie uszkodzić skóry. Nie czyścić karpia z łusek. Ocet zagotować i polać nim karpia (skóra zabarwi się na niebiesko). W rondlu zagotować lekko osoloną wodę z przyprawami oraz z cebulą i marchewką pokrojonymi w plasterki. Karpia gotować około 30 minut nie dopuszczając do wrzenia na drucianej podkładce (aby nie dotykał dna). Po zdjęciu z ognia zostawić na 10 minut. W międzyczasie winogrona przecisnąć przez praskę (lub użyć żelu), zmieszać z obranymi jabłkami startymi na tarce na grubych oczkach oraz z tartym chrzanem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Po wyjęciu karpia z wywaru oprószyć go masłem, podawać z przygotowaną przystawką i gotowanymi ziemniakami.