Karp po szwabsku

Na ile osób: 3 osoby

Czas przygotowania: 12 godziny 00 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 sprawiony karp 1,2 kg

2 cebule

pół łyżeczki kminku

 

marynata

 

100 ml białego octwu winnego

2 liście laurowe

5 ziaren jałowca

pół łyżeczki ziaren gorczycy

łyżeczka soli

2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę mieszamy w garnku i gotujemy przez kwadrans. Studzimy. Zelewamy w szklanym naczyniu pokrojonego w dzwonki karpia, odstawiamy do lodówki na noc. 2 szklanki osolonej wody gotujemy przez kwadrans z kminkiem i pokrojoną na ćwiartki cebulą. Przekładamy osączone z marynaty dzwonki karpia i gotujemy przez kwadrans. Podawać ze szwabską sałatką ziemniaczną (ziemniaki gotowane w łupinach, krojone w plasterki z dodatkiem siekanej cebuli, podlane kilkoma łyżkami bulionu z odrobiną octu) i kiszoną kapustą.