Karp po moskiewsku

Na ile osób: 3 osoby

Czas przygotowania: 40 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 karp sprawiony 1,5 kg

2 łyżki masła

2 płaskie łyżki mąki

500 ml gęstej kwaśnej śmietany

2 łyżki soku z cytryny

2 ogórki konserwowe

sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Karpia umyć, osuszyć, oprószyć wewnątrz solą, odstawić na godzinę. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, smażyć przez minutę. Stale mieszając połączyć zasmażkę ze śmietaną i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać sok z cytryny, drobno posiekane ogórki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sos przelać do brytfanki, dodać karpia pokrojonego w dzwonki średniej grubości, wstawić do pieca nagrzanego na 200°C i piec 35-40 minut, aż sos się lekko zrumieni. Karpia podawać posypanego koperkiem do gotowanych ziemniaków i świeżych warzyw.