Karp po frankońsku

Na ile osób: 3 osoby

Czas przygotowania: 20 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

2-3 funtowy karp

mąka przenna

bułka tarta

masło

sól

Sposób przygotowania:

Kiarpia po sprawieniu podzielić wzdłuż na pół. Osolić obficie z dwóch stron i odstawić na 5-10 minut, aby sól przeniknęła mięso. Połówki karpia ułożyć najlepiej na drewnianej desce skórą w dół, aby sól po niej nie spłynęła. Gdy skórka zaczyna stawać się niebieska, panierować połówki ryby w mące pszennej lub w mące wymieszanej pół na pół z bułką tartą. Do panierowania nie używać jajek. Przygotować do smażenia tyle topionego masła, aby karp w nim pływał. Najlepiej korzystać z wysokiej patelni. Połowę topionego masła można zastąpić smalcem. Rybę smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu; przy słabo rozgrzanym ryba będzie bezbarwna i niedopieczona w środku. Na rozgrzany tłuszcz położyć wpierw skórą w dół jedną połówkę karpia. Po kilku minutach obrócić na drugą stronę, a obok położyć drugą połówkę również skórą w dół. Smażenie w ten sposób pozwala utrzymać stałą temperaturę tłuszczu. Smażyć z obu stron na złotożółty kolor. Karpia podawać najlepiej z gotowanymi ziemniakami i sałatką z selera.