Stralauer Fischtopf

Na ile osób: 4 osoby

Czas przygotowania: 25 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

800 g mieszanych filetów z ryb (karp, szczupak, sandacz)

sok z 1 cytryny

mielony kminek

100 g masła

250 g mielonej wieprzowiny

1 mała cebula

sól, pieprz

 

SOS:

3 wydrylowane dojrzałe pomidory

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka posiekanych kaparów

200 ml bulionu warzywnego

1 posiekana cebula

2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Mięso z ryb kroimy na średnie kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, oprószamy lekko kminkiem, smażymy kilka minut na patelni na połowie masła. Mielone mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną małą cebulą. Resztę masła rozpuszczamy na drugiej patelni, dodajemy mielone mięso, smażymy aż będzie kruche. Dodajemy mięso z ryb, dusimy na małym ogniu 10 minut pod przykryciem. Pomidory siekamy, mieszamy ze śmietaną, kaparami i cebulą, dusimy w rondlu 10 min. Mięsa zalewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sałatą.