Wędzony karp gotowany w wywarze z grochu

Na ile osób: 4 osoby

Czas przygotowania: 15 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1,5 l wywaru z grochu

400 g wędzonego karpia

200 g szpinaku

2 wąskie korzenie pietruszki

łyżka masła

gałka muszkatołowa

2 łyżki lekko palonej mąki przennej

sól

Sposób przygotowania:

Do przygotowania wywaru z grochu użyć 250-300 g suszonego grochu wcześniej namoczonego w wodzie. Groch gotować z 10 ziarnami pieprzu bez soli. Karpia wyfiletować, podzielić na średnie kawałki. Szpinak posiekać, pietruszkę pokroić w plasterki. Wywar z grochu gotować ze szpinakiem i pietruszką przez kwadrans. Dodać wędzonego karpia, gotować kolejny kwadrans, dodając w międzyczasie masło. Zupę doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową, zaciągnąć paloną mąką, zagotować. Podawać z odrobiną świeżej siekanej pietruszki.