Dolina Baryczy Poleca na Jarmarku Produktów Świeżych we Wrocławiu
W czwartkowe popołudnie 4 września Dolina Baryczy opanowała Nowy Targ w ramach Dni Karpia na Jarmarku Produktów Świeżych organizowanych przez wrocławski magistrat.
Wśród wystawców reklamujących uroki, atrakcje i smakołyki Doliny Baryczy a przede wszystkim zachęcających do odwiedzin wybranych imprez w ramach Dni Karpia, znaleźli się niezawodni producenci i usługodawcy ze Znakiem „Dolina Baryczy Poleca”: Restauracja „W Starym Młynie” z wybornymi potrawami z karpia, Agnieszka i Jarosław Lesiakowie z suszem roślinnym, pp. Dziekan z jabłkami i sokami, pp. Łaniak z przetworami owocowymi. Do „weteranów” dołączyli nowi: Elwira Gracz z ojcem Wiesławem Romańczykiem - sadownicy i producenci powideł śliwkowych oraz musów jabłkowych, ubiegających się od tego roku o Znak „Dolina Baryczy Poleca” . Dodatkową atrakcją na stoisku były smażone na oczach przechodniów powidła. O atrakcje dla dzieci zadbały dziewczyny z pracowni Kreacja, które prowadziły dla dzieci warsztaty lepienia karpi z gliny (Kreacja również jest kandydatem do Znaku „Dolina Baryczy Poleca”). Dużym zainteresowaniem cieszyło się też stoisko Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Wzgórz Trzebnickich oraz Doliny Baryczy, gdzie dzieci wraz z rodzicami bardzo chętnie malowały sobie płócienne torby, wycinały kolorowe rybki, malowały rybne kolorowanki w towarzystwie pięknej żmigrodzkiej Księżniczki, z którą wszyscy bardzo chętnie robili sobie zdjęcia, nawet wystawcy.
Mieszkańcy okolicznych domów, pracownicy urzędu przy pl. Nowy Targ oraz liczni turyści, głównie z Niemiec, interesowali się też szeroko dostępnymi materiałami promującymi nasz region (zwłaszcza mapy obszaru, mapki po szlakach) oraz Dni Karpia. Do materiałów promocyjnych każdy odwiedzający jarmark otrzymał rumiane jabłko z Doliny Baryczy wraz z zaproszeniem na Święto Sadów.
W promocji Doliny Baryczy i Dni Karpia bardzo pomocni byli organizatorzy wydarzenia Aleksandra Góreczna (Pracownia Centaurea) wraz ze swoimi przesympatycznymi pracownikami Hanią i Krzysiem, oraz p. Andrzej prowadzący imprezę i co rusz przypominający o smakołykach i atrakcjach oczekujących na odwiedzających na poszczególnych baryckich stoiskach. Część wystawców miała też możliwość bezpośredniej promocji swojej oferty dzięki obecności na Jarmarku wozu wrocławskiego radia RAM, który w godz. 14-19 prowadził z Nowego Targu audycję na żywo. I tak Wrocławianie w radio mogli usłyszeć wiele ciekawych informacji o karpiu z ust restauratorki Bogusławy Niewiadomskiej, sadownictwie i przetworach owocowych od Andrzeja Łaniaka czy pasji ogrodniczej i sposobie na życie, jakim stało się suszenie roślin i układanie bukietów przez Agnieszkę Lesiak.
Produkty z Doliny Baryczy zostały po raz kolejny bardzo serdecznie przyjęte przez Wrocławian. Liczymy na rewizytę i spotkanie podczas Dni Karpia w Dolinie Baryczy.
Marta Kamińska