Stawy Milickie S.A. przyjęte w poczet członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska

2012-02-06 00:00:00

W dniu 3 lutego 2012 podczas Międzynarodowych Targów Turystycznych odbywających się we wrocławskiej Hali Stulecia miało miejsce premierowe, uroczyste wręczenie certyfikatów członkowskich w regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Wśród pierwszych 9 podmiotów znajduje się spółka Stawy MIlickie, od 2008 użytkownik Znaku Jakości "Dolina Baryczy Poleca" dla produktu "karp milicki".

Przyjęte do Sieci przedsiębiorstwa szczycą się używaniem w swej produkcji lokalnych surowców wysokiej jakości, podkreślają swój dolnośląski rodowód i kultywują różnorodną i niespotykaną tradycję kulinarną w naszym regionie.

Uroczystego wręczenia certyfikatów oraz oznaczeń licencyjnych - charakterystycznych emaliowanych tablic z logo Sieci, białej czapki kucharskiej na niebieskim tle - dokonali Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Włodzimierz Chlebosz oraz Dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich UMWD Paweł Czyszczoń.

We wspólnej inicjatywie, poza producentem karpia milickiego, najbardziej rozpoznawalnego dolnośląskiego produktu regionalnego, znalazły się następujące osoby oraz podmioty: Pasieka „EKO-Smereka” z Jelcza - Laskowic (miód nawłociowy), przedsiębiorstwo „Spiżarnia Miodowa” Ewa Migocka z Oławy - mieszanki miodowo-ziołowe i konfiturowe, Winnice Jaworek sp. z o.o. z Miękini -  wino śląskie pochodzące z własnej plantacji winorośli, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu – producent tradycyjnego masła i twarogu oraz Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsno-Garmażeryjnego „Galicja” z Niemczy, chlubiące się produkcją tradycyjną bez polepszaczy smaku i środków konserwujących. Dziedzictwem kulinarnym regionu chwalić się też będzie 3 restauratorów: Dom w ogrodzie „Katarzynka” z Boleścina pod Świdnicą zapewniający w swej ofercie m.in. produkty miejscowej masarni, Restauracja „Karczma Łemkowska” z Wrocławia serwująca dania kuchni łemkowskiej nagradzane w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz Restauracja „Opałkowa Chata” z Bolesławca oferująca potrawy kuchni bałkańskiej i staropolskiej.

Nowoprzyjętym podmiotom serdecznie gratulujemy, jednocześnie zachęcając Państwa do podróży szlakiem dolnośląskich smaków i specjałów odwiedzając stronę internetową www.culinary-heritage.com.

Inicjatywa Europejskiej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013.

Źródło: www.umwd.pl