Dolina Baryczy Poleca na II Regionalnych Targach Turystycznych w Ostrowie Wielkopolskim.

2014-04-02 00:00:00

Już po raz drugi producenci i usługodawcy, których oferta wyróżniona została Znakiem „Dolina Baryczy Poleca”, w licznym gronie uczestniczyli w II Regionalnych Targach Turystycznych "Wypoczynek Marzeń 2014" połączonych z Festiwalem Smaków w Ostrowie Wielkopolskim.

W centralnym punkcie targów, w dużym namiocie „Dolina Baryczy zaprasza” do wypoczynku i rekreacji w naszym regionie zachęcali: restauracje „W Starym Młynie” z Niesułowic, LIDO oraz Zajaz "Górecznik" z Antonina, Campus Domasławice – sport i rekreacja, Turystyka Wiejska „Ceglany Dom”, Ośrodek Jeździecki Jurand z Przygodziczek, producenci: Andrzej Kret - wyroby z loomu, Agnieszka i Jarosław Lesiak - byliny i susz roślinny oraz gospodarstwo sadownicze oo. Dziekanów i Centra Informacji Turystycznej z Milicza oraz Krośnic. Piekarnia GS Przygodzice oferowała swoje wyroby z drewnianego zabytkowego wozu ustawionego przed wejściem na targi.

Na targach obecnych było łącznie ponad 50 wystawców z Wielkopolski, z czego około 30 to lokale gastronomiczne a pozostali to tour-operatorzy, organizatorzy wypoczynku i rekreacji oraz lokalni producenci żywności.

Tematem przewodnim towarzyszącego Targom Festiwalu Smaków był "karp przygodzicki na 100 sposobów". Organizatorzy zachęcali licznie przybyłych odwiedzających do oddawania głosów na najsmaczniejszą ich zdaniem potrawę rybną w ramach otwartego konkursu „Ryba jest dobra na wszystko”. Obecne na targach restauracje przygotowały dla gości blisko 60 różnorodnych potraw z karpia, m.in. pierogi, pulpety, zupy, dania tradycyjne kuchni wielkopolskiej czy kulinarne nowości tj. karp w 4 porach roku czy też gołąbki z karpia. Do przygotowania potraw zużytych zostało ponad 300 kg rybiego mięsa! Fundatorem karpia do konkursu było gospodarstwo rybackie „Przygodzice”. Dolinę Baryczy reprezentowały dwa znane lokale gastronomiczne z Antonina: Zajazd „Górecznik” oraz Pensjonat „Lido”. Publiczność była zachwycona poziomem gastronomii i różnorodnością i wybornym smakiem podanych dań. Zapewne ze względu na ilość sędziów oraz uczestniczących w konkursie potraw koniec końców wyróżnionych zostało aż 6 laureatów, którzy zdobyli największą ilość głosów, wśród nich na III miejscu znalazł się Pensjonat Lido za roladki z karpia nadziewane w sosie cytrynowo - koperkowym. Bezkonkurencyjne okazały się paszteciki z karpia w cieści francuskim restauracji "Mleczna Perła" w Ostrowie, na II miejscu zupa krem z karpia przygotowana przez młodych gastronomów z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wlkp. Gratulujemy!

Na stoiskach wystawców nie pojawił się jednak jedynie karp. Dużo było potraw i produktów, z których Wielkopolska jest znana: kaczka, tradycyjne wędliny, wypieki, zwłaszcza te tradycyjnie związane ze zbliżającą się Wielkanocą.

II Regionalne Targi Turystyczne są organizowane przez Powiat Ostrowski i Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim, które kształcą uczniów m.in. na kierunkach gastronomicznym czy hotelarskim. Targi, poza fantastyczną promocją oferty podmiotów z branży turystycznej wśród mieszkańców regionu i potencjalnych turystów są też świetną okazją do pozyskania młodych, zdolnych ludzi do pracy w restauracjach czy obsłudze gości.

Zobacz relację z Targów oraz galerię zdjęć na stronie www.wlkp24.info

Natalia Stankiewicz, Marta Kamińska