Podsumowanie Dni Karpia 2017 – wybrano najlepszych
Podziękowania dla wszystkich, którzy przyczynili się do sukcesu Dni Karpia, pokaz kulinarny z udziałem gwiazd, konkurs kulinarny, w którym jurorami byli wszyscy zaproszeni – to wszystko działo się na konferencji podsumowującej Dni Karpia 2017.
30 listopada w Karczmie Górecznik w andrzejkowej atmosferze (do tańca przygrywał Zespół Stars of Melody & City Band ze Żmigrodu) Stowarzyszenie „PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy” – koordynator Dni Karpia składał wielki ukłon za trud, zaangażowanie i aktywne uczestnictwo dla tych, którzy przyczynili się do zorganizowania tak wielkiego przedsięwzięcia, jakim jest prawie trzy miesięczny maraton wydarzeń w Dolinie Baryczy.
Tegoroczne Dni Karpia to 62 wydarzenia o różnym charakterze, dziesiątki miejsc do odwiedzenia na terenie 8 gmin, 50 000 uczestników oraz nowości – nagrody dla każdego uczestnika wydarzeń biletowanych. System ankietowy uruchomiony w tym roku po raz pierwszy pozwolił wybrać najlepsze w ocenie uczestników wydarzenia i tak - najlepszą imprezą plenerową został VIII Przegląd Kulturalny Doliny Baryczy (organizator: Gminny Ośrodek Kultury w Przygodzicach; najlepiej zorganizowanymi zawodami rybackimi były Zawody wędkarskie o Puchar Gminy Sośnie (organizator: Gospodarstwo Rybacki Możdżanów i Gmina Sośnie). Bardzo wysoko uczestnicy ocenili wydarzenia Bryczką w krainie stawów oraz Rowerem na Ryko(Ptako)wisko organizowane przez Kompleksowe Usługi Turystyczne w Dolinie Baryczy Maciej Kowalski. Specjalne wyróżnienie otrzymała też Restauracja Parkowa za kolację rybną Ryba do syta.
Wszystko kręci się oczywiście wokół Karpia - i nic dziwnego, przecież w Dolinie Baryczy jest największy kompleks stawów hodowlanych w Europie i 800 letnia tradycja hodowli karpia. Mieszkańcy i turyści to wiedzą i coraz chętniej przyjeżdżają do nas na rybę.
Karp a la sushi w pokazie na żywo – uświetnił konferencję. Przeprowadzili go: zwyciężczyni MasterChef Junior Julka Cymbaluk, Małgorzata Augustyn – uczestniczka Piekielnej Kuchni i szefowa kuchni Forum Restaurant Wrocław oraz Roman Wegnerowicz – szef kuchni Karczmy Górecznik.
Karp na kolacjach rybnych
W tym roku padł kolejny rekord – 2000 biletów sprzedanych na kolacje – Ryba do syta.
Karp w konkursie kulinarnym
Tegoroczny Mistrz Karpia 2017 miał dwie odsłony: pierwsza – nagroda jury professional do którego zgłosiło się 14 restauracji, druga – Mistrz Karpia – nagroda publiczności (8 zgłoszonych restauracji).
„Kluseczki śniły mi się po nocach” – mówi Julka członkini jury, o potrawie, która zdobyła I miejsce w kategorii: danie dla dzieci,
„W życiu nie zjadłem tyle karpia w jednym dniu a niektóre z potraw będą inspiracją dla moich dań na wigilijnym stole” – mówi członek jury Zbigniew Kopycki przedstawiciel Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Tak członkowie jury wspominają obrady. Które z restauracji uhonorowali?
W kategorii najlepsza potrawa kolacji rybnych Ryba do syta:
I miejsce zdobyła Restauracja Hubertówka, za danie: „Karp pieczony w całości faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi”,
II miejsce zdobył Hotel & Restauracja LIBERO, za danie: „Karp pod pierzynką”
III miejsce zdobyła Karczma Górecznik, za danie: „Sum pieczony w sosie orzechowo – chrzanowym”
W kategorii dodatkowej - potrawa z ryb Doliny Baryczy dla dzieci:
I miejsce zdobyła Restauracja Hubertówka, za danie: „Domowe kluski śląskie z sosem rybnym”
II miejsce zdobyła Zagroda Grabownica, za danie: „Burger Zagrodowy - kotlecik z tołpygi na domowej bułeczce z ketchupem własnej produkcji”
III miejsce zdobyła Restauracja "W Starym Młynie", za danie: „Nuggetsy z suma”
Natomiast w drugiej odsłonie Mistrz Karpia – Nagroda publiczności
I miejsce zdobyła Restauracja Lido, za danie: „Karp z sosem z grzybów z lasów radziwiłłowskich”
Na najlepszych czekały dyplomy, statuetki, udział w warsztatach oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez firmę Dajar, Philipiak Milano oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Naszym partnerom w promocji: Nadleśnictwu Milicz, Nadleśnictwu Żmigród, Bankowi Spółdzielczemu, Górecznik Taurus, firmie Art.-Zbyt, wszystkim 8 gminom składamy jeszcze raz szczególne podziękowania. Bez Was, drodzy partnerzy promocja na tak szeroką skalę nie byłaby możliwa.
Cieszą również słowa jakie wypowiadane były podczas konferencji przez media – piszcie, przesyłajcie informacje, robicie wielkie rzeczy a Wasz produkt regionalny jest znakomity. Dziękujemy za miłe słowa. Prosimy o jeszcze w następnym roku:)