Mistrz Karpia 2017 - poziom potraw - mistrzowski!!

2017-11-20 00:00:00

„W przygotowywaniu dań z ryb słodkowodnych jesteśmy najlepsi” – słuchać z korytarza przed wejściem do jury – i zgadza się!!

Nasi restauratorzy reprezentują coraz wyższy poziom przygotowywania pyszności z ryb słodkowodnych. Oczywiście ważny jest produkt – bardzo ważny bo to on – świeży, hodowany w tradycyjny sposób jest podstawą tych kulinarnych wyczynów.


Konkurs Mistrz Karpia 2017 – przeniósł jury w niecodzienne smaki i zaskakujące połączenia produktów regionalnych.  „Karp saute z grzybami leśnymi w śmietanie podany z kaszotto z boczkiem, cebulką i zieloną pietruszką”, „Tatar z wędzonego jesiotra z suszonymi pomidorami, kaparami podany na pesto z rukoli” czy „Tołpyga wędzona z sosem czosnkowym”  to tylko niektóre z propozycji jakie zaserwowały restauracje na poniedziałkowym konkursie Mistrz Karpia – nagroda jury (professional). Co roku poziom jest coraz wyższy a i kucharze nabrali śmiałości w opowiadaniu o swoich sukcesach i metodzie przyrządzania potraw.


Konkurs Mistrz Karpia rozgrywa się w dwóch odsłonach – pierwsza to Mistrz Karpia-  nagroda jury (professional), w kategorii obowiązkowej – potrawy z kolacji „Ryba do syta” oraz kategorii dodatkowej - potrawa z ryb Doliny Baryczy dla dzieci, druga - Mistrz Karpia – nagroda publiczności.
14 restauracji, które organizowały Kolację rybną - Ryba do syta,  zgłosiło swój udział w pierwszej odsłonie konkursu. Poziom przygotowanych potraw, prezentacji merytorycznej oraz zgodności z lokalną kuchnią oceniało zacne grono jury w składzie: 1.Barbara Jakimowicz-Klein 2. Agnieszka Hajbura Michałowska 3. Grzegorz Pomietło  4. Zbigniew Kopycki  5. Julka Cymbaluk (zdobywczyni I miejsca w MasterChef Junior)


Do konkursu zgłosili się: Restauracja Parkowa, Restauracja Lido, Smażalnia ryb U Bartka, Restauracja KARDAMON, Restauracja "W Starym Młynie", Restauracja Grabownica, Zagroda Grabownica, Gospoda 8 Ryb, Hotel & Restauracja LIBERO, Karczma Górecznik, Karczma Rybna - Ruda Żmigrodzka, Jaworowy Dom, Restauracja Hubertówka, Restauracja  Trzcieliny.


Na wyniki musimy jeszcze poczekać, będą ogłoszone podczas konferencji podsumowującej Dni Karpia 2017, która odbędzie się 30 listopada w Karczmie Górecznik, gm. Antonin. Na konferencji niektórzy restauratorzy będą walczyć również o laur Mistrza Karpia – nagroda publiczności (druga odsłona konkursu). Przygotują wówczas porcje degustacyjne dla uczestników konferencji, którzy będą mogli spróbować, a potem zagłosować na najlepszą potrawę.
Na laureatów czekają statuetki, dyplomy, nagrody rzeczowe i dedykowane, profesjonalne szkolenia gastronomiczne.

Konkurs Mistrz Karpia – nagroda jury (professional) odbył się 20.11.2017 w Restauracji Stary Młyn.

Dziękujemy: Gospodarzom za sprawną organizację i przemiłą atmosferę, w której nie odczuwa się rywalizacji ale słyszy przyjazne rozmowy uczestników konkursu.
Jurorom za rzetelną ocenę i przełamywanie tremy wśród restauratorów, Uczestnikom za podjęcie trudu w przygotowaniu potraw i kreatywność, Fotografowi za profesjonalizm, miłą pamiątkę jaką będą zdjęcia dokumentujące konkurs, „wtarganie”:) starych desek, które okazały się pięknym tłem dla potraw.
Tak trzymać:)