Warsztatów Kulinarnych ciąg dalszy ! :)
Dnia 22.02.2017 r. w udostępnionej przez Państwa Piotra i Bogumiłę Niewiadomskich kuchni Restauracji „Stary Młyn” odbył się ciąg dalszy warsztatów kulinarnych, które specjalnie dla Kucharzy z Doliny Baryczy poprowadził Zbigniew Koźlik- członek jury Mistrza Karpia 2016.
W warsztatach brali udział Kucharze z:
Restauracji Grabownica,
Restauracji Parkowa,
Restauracji Wigwam Górecznik,
Restauracji W Starym Młynie,
Restauracji Hubertówka,
Karczmy Rybnej Ruda Żmigrodzka,
Zagrody Grabownica.
Przygotowane przez rybnych specjalistów potrawy oparte były na produkcie, który w Dolinie Baryczy jest najprawdziwszy, najświeższy, najlepszy i stuprocentowy. Smakowity Karp i Jesiotr świeżo złowiony na Stawach Milickich :) Przyrządzony metodą sous vide- sposób gotowania potraw, w której potrawy są szczelnie zamknięte w próżniowym worku, następnie umieszczane w kąpieli wodnej bądź parowej, w skrupulatnie kontrolowanej temperaturze, niższej niż w tradycyjnym gotowaniu. Dodatkowo przyrządzony w przyjaznej atmosferze wspólnej współpracy, wymieniania spostrzeżeń, dzielenia się pomysłami i pochłaniania wiedzy.
Pan Zbigniew Koźlik przekazał Kucharzą również dużą wiedzę dotyczącą aspektów prozdrowotnych, które dzisiaj stają się niezwykle istotne w prowadzeniu restauracji. Oprócz tego Kucharze otrzymali cenne wskazówki dotyczące dekoracji talerza oraz estetyki serwowanych dań.
Na degustację, która niewątpliwie stanowiła jedną z najprzyjemniejszych części warsztatów składały się dania, takie jak:
Przepyszna, lekka i zdrowa mieszanka sałat podaną z komosą ryżową, burakiem, sosem awokado oraz karpiem przygotowanym metodą sous vide z dodatkiem pestek dyni.
Zupa z pełnego aromatu bulionu rybnego połączonego z pieczoną papryką oraz pomidorami serwowana z grillowanymi warzywami: koprem włoskim, kalarepą oraz cukinią aromatyzowanymi białym winem i estragonem. Nie zabrakło również dumy naszych obszarów- przepysznego karpia przygotowanego metoda sous vide. Wszystko udekorowane mleczkiem kokosowym z nasionami chia.
Danie główne to apetyczny jesiotr również przygotowany metodą sous vide podany w dwóch odsłonach:
- z kaszą jaglaną z dodatkiem selera naciowego, pora, jabłka i koperku, serwowany z sosem porowo-estragonowym na bazie białego wina i śmietany
- gotowaną w smaku z ryby czarną soczewicą przyprawioną oliwą truflową podawana z grillowanymi warzywami: seler naciowy, pieczarki, por, kapusta pak choi odrobiną soli i papryką chili.
Nie zabrakło dziczyzny, w którą również obfituje obszar Doliny Baryczy!
Comber z muflona podany z kaszą gryczaną z borowikami, śliwką i cebulką, serwowany z musem z selera, jabłka, odrobiną rosołu, śmietany i białego wina, wszystko okraszone orzechami nerkowaca.
Kochani Odbiorcy!
Nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić Was do naszej Krainy Niezwykłości, gdzie sami będziecie mogli spróbować dań odwiedzając lokalne restauracje w otoczeniu przepięknej panoramy Doliny Baryczy. Do zobaczenia!