Wizyta restauratorów z Wrocławia u lokalnych producentów.
10 maja 2016 odbyła się zorganizowana przez "PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy" wizyta restauratorów z Wrocławia oraz z Doliny Baryczy u producentów i przetwórców owoców, warzyw oraz ryb spod Znaku "Dolina Baryczy Poleca".
Grupa niespełna 20-osobowa odwiedziła tych producentów i przetwórców, którzy są gotowi i dysponują odpowiednią ilością towaru do regularnej sprzedaży i dystrybucji na rynek lokalny oraz poza region.
Swoje produkty prezentowali i zachwalali Andrzej Łaniak (przetwory owocowe "Z Chaty Łaniaków") , gospodarstwo sadownicze Dziekan (jabłka i naturalne soki owocowe), Tłocznia Pochodyła (soki owocowe), Ogrodnictwo Skowroński (pomidory), Stawy Milickie SA (przetwórnia ryb), kwaszarnia ogórków i kapusty Michał Sznajder (kiszone ogórki, buraczki, kapusta) oraz gospodarstwo rybackie Ruda Żmigrodzka (przetwórnia ryb). Na zakończenie dnia uczestnicy mogli skosztować rybnych pyszności w Karczmie Rybnej przy gospodarstwie rybackim "Ruda Żmigrodzka".
Miejmy nadzieję, że coraz więcej wybornych, lokalnych produktów z Doliny Baryczy będzie dostępnych w restauracjach zarówno lokalnych, jak i w innych miastach poza regionem, takich jak np. Wrocław, Kalisz, Ostrów Wielkopolski, Trzebnica czy Oława.
Mamy również szansę stać się kulinarną destynacją turystyczną - bowiem coraz częściej turyści odwiedzają Dolinę Baryczy skuszeni wybornym smakiem i jakością miejscowej kuchni oraz produktów lokalnych, powstających w ta wyjątkowym, czystym ekologicznie miejscu.