Karp po parysku

Na ile osób: 3 osoby

Czas przygotowania: 30 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 kg filetów z karpia bez skóry

sok z cytryny

2 cebule

3 jajka

2 łyżki crème fraîche

2 łyżki mąki

drobno siekana natka pietruszki lub siekana bazylia

sól, biały pieprz

masło

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w plastry. Filety z karpia lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy cebulą, odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Jajka mieszamy w dużej misce z crème fraîche, mąką, natką pietruszki/bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Filety karpia panierujemy w mące z obu stron przyciskając lekko dłonią, maczać w jajku, ponownie kłaść na mąkę z obu stron, przyciskając lekko dłonią, maczamy w jajku, smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i zielonym groszkiem duszonym na maśle.