Karp w sosie polskim

Na ile osób: 3 osoby

Czas przygotowania: 30 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1,5 kg sprawionego karpia

2 łyżki siekanej natki pietruszki

1 cebula

250 ml jasnego piwa

250 ml rosołu z kury

liść laurowy

3 goździki

2 ziarna ziela angielskiego

3 ziarna czarnego pieprzu

biały ocet winny

skórka z cytryny

100 g aromatycznego piernika

50 g masła

łyżeczka cukru

sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Karpia sprawić (krew zebrać), umyć, pokroić w dzwonki, skropić octem, odstawić. Wlać do rondla rosół, piwo, dodać przyprawy, natkę pietruszki, pokrojoną cebulę, skórkę z cytryny, Gotować pod przykryciem 20 minut. Włożyć karpia, dodać krew, pokruszony piernik, doprawić solą i pieprzem, gotować 20 minut. W razie potrzeby sos uzupełnić piwem. Gdy ryba będzie już miękka dodać masło. Karpia podawać polanego przetartym sosem do gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty.