Karp po prusku

Na ile osób: 3 osoby

Czas przygotowania: 40 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 sprawiony karp 1,5 kg

sok z cytryny

1 butelka niemieckiego pilznera

200 ml wody

1 liść laurowy

1 mała pietruszka

kawałek białej pory

pół korzenia selera

2 szalotki

masło

2 łyżki tartej bułki

100 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki kaparów

łyżka siekanej pietruszki

sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Karpia pokroić w dzwonki, skropić sokiem z cytryny i osolić, odstawić na pół godziny. Piwo i wodę gotować przez 5 minut z liściem laurowym oraz pietruszką, połową pory i połową selera pokrojonymi w plasterki. Dodać dzwonki karpia, gotować 10 minut. W międzyczasie pokroić drobno resztę pory, selera i szalotki, dusić kilka minut w 2-3 łyżkach masła. Dodać bułkę tartą, chwilę dusić, następnie dolać 2/3 wywaru – karpia odłożyć na bok – i dusić, aż warzywa będą miękkie. Sos zaciągnąć śmietaną, dodać kapary, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodać do sosu 2 łyżki masła i natkę pietruszki (nie gotować).