Karp noworoczny po kolońsku

Na ile osób: 3 osoby

Czas przygotowania: 30 minut

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

1 sprawiony karp 1,5 kg

2 cebule

100 g chudego wędzonego boczku

kilka ziaren pieprzu

2 liście laurowe

2 goździki

500 ml piwa Kölsch

1 cytryna

2 kromki bułki paryskiej

sól

Sposób przygotowania:

Karpia pokroić w dzwonki, lekko osolić, odstawić na bok. W międzyczasie boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanym rondlu, po 2 minutach dodać cebulę pokrojoną w piórka, liście laurowe, pieprz, goździki, wszystko dusić na małym ogniu 10 minut. Dodać piwo, kilka plastrów cytryny, pokruszoną bułkę paryską, całość gotować 5 minut. Sos przetrzeć przez sito do drugiego rondla. Zagotować, włożyć dzwonki karpia, dusić pod przykryciem przez 20 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.