Użytkownicy 2010/2011: produkty, mięsne
.
fotka

kiełbasa dojrzewająca

Kiełbasa dojrzewająca powstaje z mięsa świń mangalic hodowanych w gospodarstwie w Potaszni. Kiełbasa dojrzewająca przygotowywana jest z łopatki, żeberek i boczku oraz skrawków szynek.

Mięso krojone jest na drobne kawałki, następnie peklowane w glinianych kamionkach przez ok. 3 doby w temperaturze od 4 do 7 stopni C. Następnie jest rozdrabniane w maszynce do mielenia mięsa. Ważnym elementem receptury jest odpowiedni dobór ziół i przypraw, w tym pochodzących z własnego gospodarstwa, tj, czosnek czy macierzanka. Wyjątkowy smak kiełbasa uzyskuje również dzięki użyciu drobno zmielonych ziaren jałowca odrobiny spirytusu, który sprawia, że kiełbasa nie psuje się podczas dojrzewania. Po przywiezieniu kiełbasy z masarni i umieszczeniu jej w naturalnym flaku zostaje ona umieszczona w chłodnym, przewiewnym ale suchym pomieszczeniu., nazywanym dojrzewalnią. O jej gotowości do spożycia świadczy zapach i specyficzny nalot powstający na flaku.
Receptura wytwarzania kiełbasy dojrzewającej powstała z połączenia dwóch tradycji kulturowych: kresowej, gdzie przygotowywano tradycyjne wędliny surowe dojrzewające oraz wędliny wędzone w dymie na zimno oraz niemieckiej, gdzie rozpowszechniono przed wojną metody produkcji wędlin dojrzewających i kontynuuje się do dziś.
Kiełbasę dojrzewającą z mangalicy producenci wytwarzają od 2 lat. Głównym rynkiem zbytu są jarmarki produktów lokalnych i regionalnych oraz sieć klientów indywidualnych. Wielkość produkcji to około 100 kg miesięcznie.

O świniach mangalicach:

Mangalica, inaczej węgierska świnia pastwiskowa, to rasa wyhodowana na Węgrzech w XIX w. Charakteryzuje ją duża odporność, niskie wymagania żywieniowe i hodowlane – przez cały rok może żyć na pastwisku, chroniąc się zimą w słomie pod niewielkim zadaszeniem. Ze względu na małą wybredność, preferowanie w diecie zielonek, resztek warzyw i resztek z gospodarstwa domowego oraz nieskomplikowany chów, świnie te doskonale sprawdzają się w małych gospodarstwach rolnych, gdzie są dobrym źródłem mięsa. Mięso mangalic ma specyficzny, krwisty, ciemny kolor oraz dużą zawartość słoniny.

Renata Jaworska
ul. Szosowa 2
Sławoszowice
56-300 Milicz
tel. kom. 662 01 86 20
tel. 71/ 383 01 27
cateringsum@interia.pl

cross
  inne serwisy naszych organizacji: nasza.barycz.pl | aktywni.barycz.pl | dzialaj.barycz.pl | dnikarpia.barycz.pl | smacznykarp.barycz.pl |
logos Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Zadanie realizowane przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy" w ramach działania 4.31 Funkcjonowanie LGD, nabywanie umiejętności i aktywizacja, współfinansowane ze środków publicznych i UE w ramach osi 4 - LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
partnerskie samorządy: logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo