Produkty ze Znakiem "Dolina Baryczy Poleca" podbijają serca wrocławskich szefów kuchni

2010-11-28 00:00:00

W czwartek 25 listopada w Centrum Szkoleń Kulinarnych we Wrocławiu odbyło się spotkanie członków Dolnośląskiej Loży Kulinarnej poświęcone produktom regionalnym, lokalnym i ekologicznym. Na spotkanie przybyli goście specjalni reprezentujący partnerów stowarzyszenia – Marta Kamińska z Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” oraz Tomasz Kulik, właściciel wrocławskiego sklepu „Irena”.

 

W trakcie prezentacji Tomasz Kulik przekonywał, że produkty ekologiczne wcale nie są drogie w porównaniu do konwencjonalnych, za to jakością, smakiem i zapachem biją je na głowę. W ofercie sklepu „Irena” znaleźć można wiele produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych produkowanych m.in. na obszarze działania dolnośląskich Lokalnych Grup Działania tj. „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” czy „Ślężanie”. Warto tu wymienić tłoczony na zimno „Olej Głubczycki”, ogórki ślężańskie, „Bombę aroniową”, ser domowy z kminkiem (zdobywca „Perły” na Polagrze), miody (na przykład akacjowe z dodatkiem majeranku, róży, jałowca lub mięty) oraz ręcznie robione makarony, konfitury, wędzone pstrągi i szeroki wybór ekologicznych warzyw.

W drugiej części spotkania Marta Kamińska zaprezentowała wybrane produkty wyróżnione znakiem „Dolina Baryczy Poleca”, które być może niebawem znajdą się na stołach wrocławskich restauracji: ryby – karp, karp wędzony, sum, lin, szczupak. wyjątkowe w smaku Kolejne produkty to kiełbasy i wędliny z mięsa świni mangalicy, wyroby z mleka koziego, jaja kur zielononóżek kuropatwianych, pomidory z Sułowa, tradycyjny chleb Komyśniak, soki jabłkowe i wieloowocowe oraz maliny i przetwory z malin.

W trakcie spotkania Szefowie Kuchni Dolnośląskiej Loży Kulinarnej (Zbigniew Koźlik z Hotelu Plaza oraz Grzegorz Pomietło z Art Hotelu) przygotowywali ze zgromadzonych produktów dania do degustacji. Skuteczna promocja wartościowych produktów – regionalnych, lokalnych i ekologicznych jest dla Dolnośląskiej Loży Kulinarnej jednym z kluczowych obszarów działania. W celu popularyzacji tych produktów Szefowie Kuchni zrzeszeni w organizacji planują ich wprowadzenie do menu swoich restauracji i hoteli. A już 18 grudnia Dolnośląska Loża Kulinarna, LGD „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” oraz Sklep „Irena” zapraszają na kulinarne pokazy dań wigilijnych z karpiem milickim w roli głównej. Pokazy w wykonaniu wrocławskich Szefów Kuchni odbędą się w Empiku w C.H. „Renoma” w sobotę 18 grudnia w godzinach 15:00-18:00. Zapraszamy!
 

Więcej informacji na serwisach:
www.sklepirena.pl
www.dbpoleca.barycz.pl
www.dlk.org.pl
www.csk.biz.pl